Caland Dock winnaar Haagse Woonprijs 2020

Het Project Caland Dock van NU Projectontwikkeling in Den Haag is de winnaar van de Haagse Woonprijs 2020. De prijs is donderdag 19 november uitgereikt door de Haagse wethouder Wonen, Wijken en Welzijn Martijn Balster tijdens het symposium Den Haag Zuidwest – Samen verder..

De Haagse Woonprijs is dit jaar in het leven geroepen door de Stichting Wonen in Den Haag. De Haagse Woonprijs waardeert projecten die een kwaliteitsimpuls zijn op het gebied van wonen met impact op de omgeving. Naast de uiteindelijke winnaar Caland Dock waren nog vier projecten genomineerd:

  • Nieuw Kijkduin van FRED Real Estate Developers;
  • Julia’s Park van Zinc Real Estate;
  • De Binck van Local, VORM en BPD;
  • Quattro, Vita, Casa en Sala van WOM Den Haag Zuidwest.

De genomineerde projecten kennen een grote variatie: nieuwbouw en transformatie in verschillende segmenten in diverse delen van de stad, maar altijd met een grote impact op de omgeving. De inzenders zijn vaak pioniers in een gebied en hebben een gezonde dosis lef. Aan de hand van een vijftal beoordelingscriteria op thema’s als de klantbehoefte, de impact op de leefomgeving, de woningbouwambities van Den Haag, de bijdrage aan een duurzame woonomgeving en de vertaling van het voorafgaande in een integraal ruimtelijk ontwerp is de gecombineerde vak- en publieksjury tot een afweging gekomen. Een bezoek aan alle projecten en een uitgebreide toelichting van de inzenders gaven de jury een goed beeld van de fraaie projecten.

Caland Dock kent een breed en ook betaalbaar woningaanbod. Het stedenbouwkundig concept van stevige oplopende blokken dwars op het water in een hoge dichtheid werkt goed, zowel aan de waterkant als aan de straatkant. De jury heeft waardering voor de collectieve daktuinen. De commerciële plint aan de Laak-zijde biedt kansen voor levendigheid. Het project betekent een belangrijke stap voor de stad in de ontwikkeling van een kwetsbaar gebied tot een aantrekkelijk woongebied op een centrale stedelijke locatie. Caland Dock maakt van de achterkant van Den Haag/Nieuw Laakhaven een voorkant met smoel.

Algemeen Directeur Michel Zaadhof van NU Projectontwikkeling nam de prijs in ontvangst. De prijs is een papieren kunstwerk waarin de Haagse kunstenares Vera van Wolferen op bijzondere wijze een aantal Haagse iconische gebouwen heeft verwerkt.

De jury bestond uit een vakjury en een publieksjury.

Vakjury:

  • Hans Borsje, Voorzitter jury | Voorzitter Stichting Wonen in Den Haag | Regiomanager VolkerWessels Vastgoed
  • Chris Schaapman, Adviseur/eigenaar Kerk & Co
  • Gert Jan te Velde, Architect/eigenaar bij Vanschagen Architecten
  • Theo Stauttener, Partner bij Stadkwadraat

Publieksjury:

  • Yvonne de Baaij, koper nieuwbouwproject in Scheveningen
  • Sjoerd Kok, koper nieuwbouwproject in Den Haag Zuidwest

De Stichting Wonen in Den Haag heeft als uitgangspunt het algemeen promoten van Den Haag als woonstad en het promoten van zowel bestaande bouw als nieuwbouw en koop- en huurwoningen in Den Haag (www.wonenindenhaag.nl). De Stichting Wonen in Den Haag geeft met het instellen van de Haagse Woonprijs een nadere invulling aan het kennisplatform voor marktpartijen, woningcorporaties en overheid.

Hans Borsje, voorzitter van de jury, is zeer te spreken over de succesvolle eerste editie van de Haagse Woonprijs: “Het succes wordt voor een groot deel bepaald door de hoge kwaliteit van de recent opgeleverde projecten in Den Haag. De genomineerde projecten laten zien dat Den Haag steeds rijker wordt aan mooie woonproducten in een goede woonomgeving. Ik kijk nu alweer uit naar volgend jaar voor de Haagse Woonprijs 2021.”