300 nieuwe sociale woningen op de Binckhorst opgeleverd

In de Orionstraat en de Pegasusstraat in de Binckhorst in Den Haag realiseerden NU Projectontwikkeling en Stebru in opdracht van Staedion 300 betaalbare, sociale huurwoningen. Het nieuwe woongebouw, genaamd Pegasus, bestaat uit twee torens van 40 en 70 meter hoog. In de plint van het gebouw zijn ook 18 bedrijfsruimtes gerealiseerd van in totaal circa 3.000 m2 voor investeerder NovaVida. Gisteren was de feestelijke oplevering van de nieuwe woningen. De eerste bewoners ontvingen uit handen van Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion en Robert van Asten, wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Bibliotheken en Europa, hun sleutel.

Het woongebouw bestaat uit 152 driekamerappartementen en 134 tweekamerappartementen en 14 studio’s. Alle woningen zijn energiezuinig: de woningen zijn goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en vloerverwarming, worden aangesloten op een warmtenet en hebben gemiddeld het energielabel A++.

In het gebouw is een parkeergarage met 80 plaatsen voor de woningen. En er zijn zo’n 900 fietsparkeerplaatsen in de kelder van het gebouw. Ook is er ruimte voor groen: op de tweede verdieping is een gemeenschappelijke daktuin voor bewoners en het wooncomplex heeft groene daken.

Om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan en de (sociale) woningvoorraad beter te benutten, biedt Staedion voor 26 woningen friends-contracten aan. Hiermee kunnen twee vrienden samenwonen in een sociale huurwoning en zijn ze gezamenlijk verantwoordelijk voor het betalen van de huur. Voorheen was het alleen mogelijk om samen te wonen als je een duurzaam gemeenschappelijk huishouden voert, in veel gevallen een liefdesrelatie. Of je kon als vrienden samenwonen, maar dan in een vrijesectorwoning.

Tanja Riet, projectmanager Verhuur bij Staedion: “In het woongebouw Elara in de Binckhorst hebben we al 25 woningen verhuurd met friends-contracten. We hebben gezien dat hier veel vraag naar is en het gaat goed. Daarom gaan we ook in Pegasus 26 woningen aanbieden met friends-contracten. Het is een mooie tussenoplossing voor voornamelijk twintigers die nog niet in aanmerking komen voor een zelfstandige huurwoning, Dit komt vooral door een te  korte inschrijfduur. En sommige woningen zijn ook te duur om alleen te gaan huren. Vanaf 31 oktober kunnen geïnteresseerden zich inschrijven via Woonnet Haaglanden. Dit kan tot en met 5 november.”

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion: “De Binckhorst is een mooie gebiedsontwikkeling voor Den Haag. Wij zijn dan ook trots dat wij hier weer 300 sociale huurwoningen met ruimte voor voorzieningen kunnen opleveren. Naast het beter benutten van bestaande woningen en doorstromen van huurders, is het toevoegen van nieuwe woningen uiteraard ook nodig. Daarbij horen ook woningen in de sociale huursector, naast alle andere woonvormen en voorzieningen.” 

NU Projectontwikkeling is bijzonder trots op het eindresultaat. Eind dit jaar zal de ontwikkelaar verhuizen naar de kantoorverdieping van het gebouw.