VanWonen vergroot werkgebied en verwerft project UrbanParks Rijswijk

Gebiedsontwikkelaar VanWonen neemt het project UrbanParks over van NU Projectontwikkeling. Het gaat om de locatie Burgemeester Elsenlaan 329 in Rijswijk. Met UrbanParks verwerft VanWonen een eerste, grote ontwikkeling in het westen van het land, in lijn met de groeistrategie van het bedrijf. In UrbanParks komen circa 600 appartementen en 4.400 m2 commerciële ruimte en overige voorzieningen, als onderdeel van de nieuwe wijk Havenkwartier Rijswijk. De komende periode werken NU en VanWonen nauw samen om de volgende fase van het project verder vorm te geven.

VanWonen zet met deze acquisitie nadrukkelijk in op verdere groei van de projectenportefeuille en bijbehorende groei van het team. ‘We zien projecten in het hele land complexer en grootschaliger worden. Daarbij wordt de leidende rol van ontwikkelaars in gebiedsontwikkeling steeds belangrijker, in nauwe samenwerking met alle betrokkenen. VanWonen stapt in op deze uitdagingen en pakt deze rol voortvarend op’ aldus Alfred Bolks, Algemeen Directeur VanWonen.

André ten Vergert, VanWonen Directeur vult aan: ‘We zijn van oorsprong een Zwolse gebiedsontwikkelaar. Met onze groeiambities gaan we de komende periode ook selectief ontwikkellocaties in de Randstad aan onze portefeuille toevoegen. Onze filosofie blijft dat gebiedsontwikkeling alleen geloofwaardig kan met kennis van en een goed netwerk in de regio. Met het oog op onder meer deze acquisitie hebben we de afgelopen periode ons team versterkt met ervaren collega’s die hun weg zeer goed kennen in de Haagse regio.’

Michel Zaadhof, Algemeen Directeur NU Projectontwikkeling: ‘Wij hebben de afgelopen jaren met een creatief team hard gewerkt aan de conceptontwikkeling voor UrbanParks en zijn trots op het resultaat. Dit wordt een prachtige woon- werk- en leefomgeving voor vele Rijswijkers. Mooi om gezamenlijk met VanWonen als ondernemende partner de volgende fase in te gaan.’

UrbanParks kent een veelzijdig woonprogramma voor een brede doelgroep. Van betaalbare- en middeldure woningen variërend van éénkamerappartementen tot ruime vierkamerappartementen. De kleinere woningen zijn gericht op jonge professionals en starters op de woningmarkt. Het woningprogramma met relatief veel middeldure woningen sluit goed aan bij de doelstelling van de gemeente Rijswijk om meer woningen in dit segment te realiseren. Deze woningen zijn vooral geschikt voor doorstromers en mensen met een middeninkomen, die niet (meer) in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.

In het plan voor UrbanParks is veel aandacht voor biodiversiteit. Door toepassing van specifieke landschapsinrichting en beplanting wordt de flora en fauna versterkt. Het gebouw en de omgeving worden klimaatadaptief ontworpen. Dit betekent dat overvloedig regenwater wordt gebufferd zodat het gedoseerd kan afvloeien of kan worden hergebruikt. Daarnaast komen er veel gemeenschappelijke buitenruimten. UrbanParks is zo ontworpen dat ontmoeting en contact met buren wordt gestimuleerd.

Eind 2021 is met de gemeente de intentieovereenkomst voor UrbanParks ondertekend. De komende periode start het participatieproces met omwonenden en andere belanghebbenden. De input uit de participatie wordt meegenomen in de verdere concretisering en uitwerking van UrbanParks. Komend halfjaar zal de bestemmingsplanwijziging worden voorbereid en worden opgestart. Het streven is om halverwege 2023 te starten met de bouw van UrbanParks. De verwachte oplevering zal dan in de tweede helft van 2025 zijn.

Het Havenkwartier wordt getransformeerd naar een nieuwe duurzame stadswijk en een nieuwe hotspot van de regio Haaglanden. Op nog geen 15 minuten afstand van de Haagse binnenstad (sneltram 17 stopt voor de deur) en nabij station Rijswijk en Bogaard Stadscentrum, verandert dit deel van het bedrijventerrein Plaspoelpolder in een moderne, creatieve en aantrekkelijke nieuwe
stadswijk met nautische kwaliteiten. Hier kan men straks, rond een aantrekkelijke stadshaven, wonen, werken en recreëren in een hippe omgeving met alle voorzieningen zoals gezellige horeca, een sportschool en een buurtsuper binnen handbereik.