NU Projectontwikkeling ontwikkelt nieuwe Buitenplaats in Landgoederenzone van Rijswijk

Op het voormalige sauna-, bowling- en tenniscomplex Hofstede aan de Van Vredenburchweg wordt een nieuwe buitenplaats gerealiseerd met een openbaar park en een exclusief woningbouwplan. Vandaag ondertekenden wethouder Ruimtelijke en Economisch Ontwikkeling, de heer Armand van de Laar samen met Michel Zaadhof, algemeen directeur NU Projectontwikkeling, de anterieure overeenkomst (AOK) voor deze ontwikkeling.

De Landgoederenzone van Rijswijk krijgt er een nieuwe parel aan haar ketting bij. Met “Buitenplaats Hofstede” realiseert NU Projectontwikkeling een nieuw exclusief landgoed. In een parkachtige omgeving, aan een imposante vijverpartij, worden luxe appartementen in een landhuis, twee-onder-een-kap villa’s, boswoningen, vrijstaande villa’s en een boerderij-ensemble ontwikkeld. De ligging in dit prachtige gebied, waar de komende jaren flink geïnvesteerd wordt in natuur, toegankelijkheid en leefbaarheid is uniek te noemen. Aan de rand van de stad, nabij alle voorzieningen, maar toch in een groene oase van rust.

Het ontwerp van de woningen is afkomstig van Zeinstra Verbeek Architecten uit Den Haag. Het stedenbouwkundigplan en de inrichting van Buitenplaats Hofstede en het nieuwe openbare park zijn vormgegeven door BoschSlabbers. Het park is nu nog particulier eigendom, maar wordt door de grondeigenaren en ontwikkelaar na oplevering aan de stad geschonken. Met dit plan krijgt Buitenplaats Hofstede de nieuwe kwaliteit die het verdient. Een buitenplaats waar ook omwonenden weer met plezier komen. Om de ideeën en aandachtspunten van omwonenden en belanghebbenden te ontvangen, is vorig jaar een participatietraject doorlopen en is er een online enquête over het openbare park gehouden. Over het versterken van de aanwezige flora en fauna en de inrichting van het park zijn veel ideeën ontvangen en hebben lokale groen organisaties meegedacht. Met deze uitkomsten in gedachten is het plan verder uitgewerkt.

De Buitenplaats wordt uiterst duurzaam vormgegeven. Er is een inrichtingsplan gemaakt dat de natuurwaarden voor de diverse diersoorten versterkt. Er is in het bijzonder aandacht voor inheemse beplanting en landschappelijke inrichting, zo ontstaat een klimaat adaptieve en natuurinclusieve omgeving. Dit wordt bijvoorbeeld bereikt door voorzieningen te treffen om regenwater vast te houden in het groen (wadi’s) en te laten infiltreren. Er wordt nieuw water met royale natuurvriendelijke oevers aan het gebied toegevoegd. Door inheemse beplanting toe te passen, wordt de biodiversiteit gestimuleerd. Ook worden voorzieningen voor dieren aangebracht, bijvoorbeeld neststenen. Dit zal worden versterkt door de gebouwen ook natuurinclusief te ontwerpen. Zo ontstaat er één ecosysteem van gebouw en landschap. De materialen van de woningen zullen natuurlijk ogen en zorgen dat de gebouwen zich als vanzelf vleien in het landschap. De woningen worden uiteraard gasloos en bijna energieneutraal (BENG) opgeleverd.

Met de ondertekening van de AOK is een belangrijke stap gezet in de realisatie van Buitenplaats Hofstede. Op dit moment wordt de bestemmingsplanprocedure doorlopen. NU Projectontwikkeling verwacht, afhankelijk van het verloop van de procedure, dat de verkoop van de woningen aan het eind van het 3e kwartaal van start kan gaan. 

Meer informatie over dit bijzondere project is te vinden op www.buitenplaatshofstede.nl.